In 2017 ging stad Antwerpen op zoek naar een private partner om een multifunctioneel zwemcomplex met parking te ontwerpen, bouwen en exploiteren gedurende 25 jaar. Dit complex zou ook een alternatief bieden voor het verouderde Arena-zwembad in Deurne.
Kandidaten moesten een projectvoorstel en een businessplan met onderhouds- en exploitatieplan indienen. Bij de keuze voor een partner werd rekening gehouden met de maatschappelijke waarde die er kon gecreëerd worden voor de stad, de gebruikers en de omgeving. Die meerwaarde moest er zijn op het vlak van ruimtelijke kwaliteit, mobiliteit en duurzaamheid. Sportoase bleek de ideale partner voor deze Publiek Private Samenwerking. In 2018 werd het DBFMO-project dan ook aan hen gegund.
Het plan voorzag een ruim, stedelijk zwembad met een sportzwembad van 400m² en een recreatiezone van 970m². Het instructiebad kreeg een beweegbare bodem en faciliteiten voor schoonspringen en scholen. Er kwamen ook een uitgebreide wellness-zone en een glijbanencentrum van 440m². Dankzij de moderne sport- en fitnessruimtes kunnen zowel individuele bezoekers als scholen en clubs er nu uitgebreid sporten en trainen.
Na een afzonderlijke selectieprocedure werd ook de ontwikkeling van de nieuwe ijsbaan aan Sportoase gegund. Het nieuwe schaatscomplex is zo ontworpen dat het één geheel vormt met het zwembadcomplex.
De schaatsfaciliteiten bestaan uit:
• een kleine ijsbaan van 30mx15m op de gelijkvloerse verdieping. Op deze verdieping zijn er ook zes kleedkamers, de schaatsverhuur en de polyvalente ruimte.
• een grote ijsbaan van 60mx30m op de eerste verdieping. Deze schaatsbaan kan multifunctioneel ingezet worden door middel van mobiele scheidingswanden. Hierdoor kunnen verschillende activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden. Er zijn ook twee grote kleedkamers voor de uit- en thuisploegen bij wedstrijden.Beide schaatsbanen zijn zowel voor recreatief als sportief schaatsen bedoeld.
Architectenbureau ZJA / OMAR wist op een slimme en compacte manier de verschillende elementen in één gebouw te verweven. Ook architecturaal werden de twee werelden van water en ijs in elkaars zicht en nabijheid gebracht. Het hele gebouw is bedacht rondom een kern met verdiepingen waarin telkens functies zitten die het zwembad en de ijsbaan delen. Dat is bijvoorbeeld zo voor de kleedkamers en de fitnessruimtes. Ook de brasserie met terras is gemeenschappelijk: ze staat in verbinding met de buitenbaden en ook met de tribunes van de sportbaden en de grote ijsbaan.
Duurzaamheid was een belangrijke parameter bij het opzetten van dit project. Het totale project is gasloos en mikt op een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Het binnenklimaat wordt geregeld met warmtepompen en -wisselaars. De systemen van het zwembad en de ijsbaan zijn daarvoor op elkaar afgestemd.
Ook in de keuze van de materialen wordt het belang van duurzaamheid duidelijk. Het sport -en duikbad en de buitenbaden zijn gemaakt uit inox, een corrosiebestendig metaal met een erg lange levensduur.
• Het zwembad en de ijspiste hebben een gezamenlijke gevel die bestaat uit horizontale banen. Deze horizontale banen zijn dan weer opgebouwd uit verticale, houten elementen. Deze houten wandbekleding sluit naadloos aan bij de groene omgeving. Ook in de hoge ruimtes binnenin wordt met houten accenten gewerkt, hetgeen de akoestiek van het gebouw absoluut ten goede komt.
• De organische vormen van het recreatiebad zijn in 3D-geprint beton gemaakt. Dat heeft het grote voordeel dat er minder beton nodig is dan bij het traditionele betongebruik. Het levert bovendien meer vorm- en keuzevrijheid op en reduceert de afvalstroom.
Het bouwteam stond voor de uitdaging om de verschillende technieken zoals de water- en luchtbehandeling alsook de technische voorzieningen te implementeren volgens de hedendaagse eisen en normen. Novinato voorzag een chloorarme waterbehandeling in alle baden en er werd een maximale waterrecuperatie voorzien dankzij de ‘omgekeerde osmose’- techniek. Hierbij wordt het spoelwater van de zwembadfilters opgevangen en behandeld zodat dit terug bij het zwembadwater gevoegd kan worden. Op die manier wordt niet alleen op water bespaard maar ook op de kosten die het verwarmen van het inkomend leidingwater met zich meebrengen.
Het nieuwe sportieve en gezinsvriendelijke complex is een extra troef van het open recreatiepark Groot Schijn. Het is ook een totaalcomplex: gezinnen, competitiezwemmers en recreatieve sporters kunnen er hun hart ophalen. Het is bovendien makkelijk en veilig bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Iedereen is welkom: Antwerpen mikt zowel op de buurtbewoners als op mensen uit de ruimere regio.