Op de Gentse ‘The Loop’-site, vlakbij Flanders Expo, lanceert Banimmo ‘NETWORKS Gent’. Het concept groepeert netwerken van mobiliteit, bedrijven en diensten in duurzame kantoorgebouwen. Professionals vinden er allerlei faciliteiten (zoals shared meeting rooms, catering en coffee corner, lockers voor levering van pakjes) gekoppeld aan diensten zoals bijvoorbeeld droogkuis en strijk, maar ook deelfietsen.
NETWORKS Gent omvat twee gebouwen, ONE en TWO gedoopt, in totaal goed voor meer dan 15.000m² oppervlakte. Deze duurzame kantoorgebouwen bevinden zich op amper 7 minuten fietsen van het station Gent Sint-Pieters en zijn makkelijk bereikbaar met de auto. Er komt een uitgebreide fietsenstalling met elektrische oplaadpunten en voldoende douches en lockers. Dankzij slim parkeermanagement, reserveer je parkeerplaatsen handig via een app. Ben je niet op kantoor? Dan wordt je plek vrijgegeven. Multimodale mobiliteit vormt een wezenlijk onderdeel van het nieuwe werken en zal in de toekomst nog aan belang winnen, daar speelt dit project handig op in.
Voor de bouw van dit project rekent Banimmo opnieuw op Algemene Bouw Maes. Na de geslaagde oplevering van het gebouw van Deloitte in 2015, besliste de bouwheer om opnieuw met hen in zee te gaan. Zowel de bouwheer als de aannemer hechten niet alleen veel belang aan een vlotte samenwerking, maar ook aan duurzaamheid.
De coördinatie van de onderaannemers is een uitdaging die de nodige ervaring vereist. Algemene Bouw Maes besliste ook hier om het volledige project in BIM uit te werken. Zo’n BIM-model of Building Information Modelling bundelt de plannen van de architect, het bureau stabiliteit én de onderaannemers. Wanneer dan ook de materialen worden ingeladen, kan de bouwheer virtueel al rondlopen in zijn/haar project, nog vóór de werf is opgestart.
Het BIM-model is ondertussen de beoogde standaard voor elk van onze projecten. Die virtuele beleving is namelijk veel meer dan een gadget, het is een cruciale stap in het bouwproces: benodigde uitsparingen of conflicten tussen de verschillende loten worden tijdig gedetecteerd en problemen die anders pas tijdens de uitvoering zouden worden opgemerkt, worden handig vermeden.
Met andere woorden: de BIM Award for an Industrial Tertiary and Residential Project die Algemene Bouw Maes voor dit project ontving tijdens de Belgian Construction Awards, hebben ze hoegenaamd niet gestolen!
De bouwheer streefde naar een BREAAM-certificaat ‘Excellent’. Binnen het ontwerp werd daarom geopteerd om alles volledig volgens de BREEAM-normeringen uit te voeren. Eén van de maatregelen is een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) dat het volledige gebouw van koeling en verwarming voorziet.