In een tijd waarin CO2-neutraliteit en circulair bouwen steeds belangrijker worden, zet Van Roey alweer de toon met 'De Pit'. Dit voormalige kantoorgebouw aan de Frankrijklei 71 werd getransformeerd tot een eigentijdse en duurzame werkplek voor de mensen van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen. CLT, een biobased bouwmateriaal, speelt hierbij een centrale rol.
Hout is niet alleen een hernieuwbaar materiaal met een lage CO2-voetafdruk, het biedt ook tal van praktische voordelen voor de bouw. De droge verbindingen en hoge mate van prefabricatie zorgen voor een snelle en efficiënte bouw met minder afval. De isolerende en geluiddempende eigenschappen van hout dragen bij aan een aangenaam en gezond binnenklimaat. Bovendien is hout een flexibel materiaal, waardoor gebouwen eenvoudig kunnen worden aangepast aan veranderende noden. Ideaal voor een grondige totaalrenovatie als ‘De Pit’.
Dat vertaalt zich onder meer ook in de korte projectduur. Het gebouw werd volledig gestript in het voorjaar van 2018. Dankzij de nauwgezette planning en coördinatie van aannemer en architect, konden alle medewerkers in de zomer van 2020 verhuizen naar deze nieuwe, inspirerende plek.
In 'De Pit' komen alle voordelen van houtbouw samen. De open structuur met vide en hoge ramen zorgt voor een optimale lichtinval. De moduleerbare vergaderzalen en flexibele werkplekken bieden ruimte voor diverse werkvormen. Het moderne opleidings- en vergadercentrum is een ideale plek voor kennisdeling en ontmoeting en daarbovenop biedt de inspiratieruimte plaats voor lezingen, recepties en tentoonstellingen.
Het vast meubilair in 'De Pit' werd ontworpen door atelier Dialect en gerealiseerd door vanhout.pro. De bureautafels, werkplekken, balie, vestiairekasten, techniekkasten en brandhaspels creëren een stijlvolle en functionele werkomgeving. De focus op duurzaamheid is ook hier zichtbaar: al het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
'De Pit' is een BEN-gebouw (bijna energie neutraal) met 10 verdiepingen. De energie die nog nodig is, wordt opgewekt door 130 zonnepanelen. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt voor de sanitaire voorzieningen. De gevels bestaan uit duurzame, geprefabriceerde HSB panelen (houtskeletbouw) en CLT (cross-laminated timber). De daktuin en de aangelegde tuin zorgen voor extra groen in de stadsomgeving.
'De Pit' is dus veel meer dan een geslaagde renovatie. Het is een tastbaar bewijs van Van Roey's expertise in circulair en CO2-neutraal bouwen met hout. Van Roey zet zich in om gebouwen te realiseren die niet alleen duurzaam zijn, maar ook inspelen op de veranderlijke noden van de gebruikers en de omgeving, zónder een hypotheek te leggen op de toekomst van de volgende generaties.