Je hebt van die plekken waar bouwen aanvoelt als een absoluut voorrecht. De vroegere industriële hotspot aan de ‘Oude Dokken’ in Gent bijvoorbeeld, ís zo’n mythische plek. Deze idyllische omgeving ondergaat nu een baanbrekende metamorfose tot zinderende en uiterst duurzame woonbuurt. Zo’n innovatief stadsvernieuwingsproject als De Nieuwe Dokken is bij uitstek een kolfje naar de hand van Groep Van Roey en haar partners!
Wie de site nu passeert, kan niet anders dan beamen: er zit schot in de zaak! Het concept van De Nieuwe Dokken is opgedeeld in drie ‘velden’: het Noordveld, het middenveld en het Zuidveld. Telkens staat duurzaam wonen met maximale levenskwaliteit centraal. Op elk veld word(en) één of meer woontoren voorzien, omringd door enkele ‘kleinere’ gebouwen.
Werfleider Frederik De Visch is alvast tevreden over de vorderingen: “De toren van het middenveld staat al fier te pronken langs de kade en ook die van het Noord-veld is zo goed als af, net als de omringende units trouwens. Toch zitten we nog niet in de helft van deze ambitieuze realisatie van in totaal zo’n 400 wooneenheden.
Op het Zuidveld werd een bestaand industriegebouw volledig gesloopt en starten we volgend jaar met de bouw van meerdere torens en kleinere gebouwen. Een mooi vooruitzicht, want bij iedere vordering voel je gewoon hoe bijzonder dit stadsvernieuwingsproject is.”
We kunnen het alleen maar beamen. Dit concept is niet alleen inclusief (sociale en private woningen door elkaar in een gezonde leefomgeving), deze stadsvernieuwing wordt ook gegarandeerd een toonbeeld van stedelijke vergroening en toekomstgerichte visie. Zo zal zelfs de parkeerruimte organisch ‘krimpen’, rekening houdend met het dalend aantal wagens in de toekomst. Paradepaardjes blijven echter de grensverleggende ecologische innovaties.
Groep Van Roey en haar partners streven er steevast naar om bij elk stadsvernieuwingsproject alle specifieke opportuniteiten maximaal te benutten. In het geval van de nieuwe dokken leidt dit tot wel een heel opmerkelijke troef.
De Visch: “Het project staat in voor de eigen warmteopwekking. Een derde halen we uit gft-resten en afvalwater, de overige warmte zal van een naburig zeepbedrijf komen. Het bedrijf ontvangt gezuiverd water uit het project (daarvoor is er een eigen zuiveringsinstallatie) en stuurt hun opgewarmd water terug.
De technologie daarvoor heet Zawent (Zero Afvalwater met Energie- en Nutriënten Terugwinning). Zo gaan kostbare grondstoffen niet verloren en zetten we maximaal in op circulaire economie. We merken trouwens enorm veel interesse van de meest uiteenlopende organisaties en overheden, zelfs internationaal. Het concept wekt duidelijk meer dan gezonde interesse en dat is meer dan terecht!”
De Nieuwe Dokken ontpopt zich tot een ronduit idyllische, bruisende woonomgeving die resoluut inzet op het welbevinden van de komende generaties én de planeet… Zeiden we al dat dit een toekomstgericht stadsvernieuwingsproject is?
En dat is lang niet alles: de specifiek voor dit project opgerichte duurzaamheid-coöperatieve DuCoop biedt eigenaars een ‘Energy Service Company’ of ESCO dat duurzame energie en warmte levert zonder dat ze zelf moeten investeren in de installatie. Wie in De Nieuwe Dokken komt wonen of er een zaak uitbaat, verwerft automatisch één aandeel van deze coöperatieve. Maakt die meer dan 6% winst? Dan krijgen ze een korting op de energiefactuur.
Uitleg en video over het project.
Uitleg bij ESCO DuCoop
Van Roey Vastgoed website
Fiets- en voetgangersbruggen over het water.
Stadsgebouw met school, sporthal en kinderdagverblijf.
Made in Oost-Vlaanderen, artikel over fase 2.
Verwarmen met GFT-resten en afvalwater: VRT Nieuws-artikel en HLN artikel.
Architon leverde trappen en gevelelementen voor Het Dek (fase 1 van het project)
Copyright interieurfoto's : Yannick Milpas