Woonzorgcentrum Sint-Anna - Herentals
Projectnaam: 
Woonzorgcentrum Sint-Anna
Bouwheer: 
OCMW Herentals
Architect: 
architectenbureau De Vloed
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2016
Ligging: 
Herentals
Sector: 
Zorg

Zorgcampus in het groen

Herentals

Dit project omvat de vervangingsnieuwbouw en verbouwing van het oude woonzorgcentrum Sint-Anna op een zorgcampus met een 30-tal assistentiewoningen. Volgende functies werden voorzien: een centrale keuken, een kinderdagverblijf, een dagverzorgingscentrum, een sociaal restaurant, een psychiatrisch zorgproject en een logistiek gedeelte met personeelsfaciliteiten.

In de nieuwbouw werden 120 woongelegenheden geïntegreerd met 30 assistentiewoningen (met 1 en 2 slaapkamers) in één gebouwencomplex. De structuur werd zodanig afgesteld dat 1 assistentiewoning gecombineerd wordt met 2 woongelegenheden van de woonzorgcampus.

Het woonzorgcentrum heeft een nieuwe inkom gekregen met polyvalente ruimte en bestaat uit 8 afdelingen van 15 woongelegenheden: 6 afdelingen op het gelijkvloers en 2 op de verdieping. De assistentiewoningen beschikken over een eigen toegang met polyvalente ruimte en zijn uitsluitend op de verdieping gelegen.

De leefruimtes van de afdelingen van het woonzorgcentrum zijn steeds per 2 gekoppeld zodat een optimale werking mogelijk is met minimale personeelsbezetting. De leefruimtes hebben zowel zicht op de omliggende tuinen als op de 2 patio’s die als het ware de groene longen vormen van het complex.

Veel aandacht werd besteed aan de landschapsarchitectuur en de onopvallende integratie van parkeergelegenheden die gedeeltelijk in een open parking onder het gebouw werden opgenomen. Opvallend zijn de wadi’s (vijvers) die als buffer en opvangbekken dienen voor het regenwater. Deze zijn zodanig berekend zodat zelfs bij zware regen er geen regenwater wordt geloosd in de rioleringen.

Voor het project werd in belangrijke mate rekening gehouden met de principes van duurzaam en ecologisch bouwen met o.a. regenwaterrecuperatie, dik isolatiepakket, zeer goed isolerende beglazing, aandacht voor een goede wind- en luchtdichtheid, balansventilatie met warmterecuperatie, verwarming door middel van condenserende ketels en energie efficiënte verlichtingstoestellen. De oversteken geven hierbij het zorgcomplex niet alleen een eigenzinnig, krachtig architecturaal uitzicht maar vormen ook de terrassen van de assistentiewoningen op de verdieping. Daar bovenop doen ze ook dienst als externe zonnewering zodat oververhitting wordt tegengegaan in de zomermaanden. In de tussenseizoenen kan door de lagere zonnestand wel volop gebruikt worden gemaakt van de passieve zonnewinsten.