Wetenschapspark Arenberg - Leuven
Projectnaam: 
Wetenschapspark Arenberg
Bouwheer: 
Van Roey Vastgoed
Architect: 
AWG 
Aannemer: 
Algemene Bouw Maes
Groepsbedrijven: 
Van Roey Vastgoed
Algemene Bouw Maes
Oplevering: 
najaar 2018
Ligging: 
Leuven
Oppervlakte: 
6400 m²
Sector: 
Kantoor

Een duurzaam kantoorgebouw in Wetenschapspark Arenberg 

Leuven

Groep Van Roey bouwde op het Wetenschapspark Arenberg een nieuw gemengd gebouw met kantoren en laboruimtes. Die worden nu hoofdzakelijk gebruikt worden door Sirris en Flanders Make en enkele kleinere bedrijven uit de technologiesector. In de nieuwe gebouwen installeerden beide organisaties hun huidige en toekomstige labo-infrastructuur voor innovatie-ondersteuning van de maakindustrie 4.0 en dit voornamelijk rond machine-automatisatie en digitale productiesystemen. Algemene Bouw Maes nam de bouw voor zijn rekening en Van Roey Vastgoed zorgde voor de financiering van het gebouw. 

Dit project is een perfecte match tussen de visie en de aanpak van Groep Van Roey en de twee huurders Sirris en Flanders Make die ook volop inzetten op innovatie, duurzaamheid en technologie. Er werd van bij het begin gewerkt aan een slim ontwerp dat zowel de duurzaamheid als de optimale leefbaarheid voor de gebruikers voor ogen heeft. Zo kreeg het nieuwe kantoor onder meer een BREEAM-certificaat. Door maximaal gebruik te maken van duurzame materialen, energiezuinige technieken en hernieuwbare energie, wordt de levenscycluskost gedrukt. 

Er werden ook specifieke maatregelen getroffen om op termijn eenvoudige transformaties van functies mogelijk te maken om zo de levenscyclus van het gebouw intrinsiek te verlengen.
Bovendien zette Groep Van Roey, in samenwerking met een gespecialiseerde partner, extra in op slimme sensortechnologie. Geconnecteerde sensoren sturen continu informatie door over de toestand van het gebouw en zijn gebruikers (o.a. bezettingsgraad en binnenklimaat) waardoor de optimale leefbaarheid verhoogd én de levenscycluskost verlaagd worden. Er werd in het ontwerp ook veel aandacht besteed aan akoestiek en brandveiligheid. Het integreren van labo’s in een kantoorgebouw mag immers niet ten koste gaan van de kwaliteit van de kantooromgeving of de veiligheid.

De infrastructuur is in gebruik sinds het najaar van 2018 en omvat dan 6400 m² gebouwoppervlakte. Tegen 2020 zullen er 200 onderzoekers en adviseurs aan het werk zijn.

Foto’s © Senne Van der Ven