Lendrik - Neder-Over-Heembeek
Projectnaam: 
Lendrik
Bouwheer: 
Vlaamse Gemeenschapscommissie
Architect: 
HUB architecten
Aannemer: 
Groep Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2017
Ligging: 
Neder-Over-Heembeek
Sector: 
Lokale besturen
Wonen

Multifunctioneel huis “Lendrik” in Neder-Over-Heembeek

Neder-Over-Heembeek

Op het Peter Benoitplein in Neder-Over-Heembeek verrees een gloednieuw ontmoetingscentrum, gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Stad Brussel en het lokaal dienstencentrum ADO Icarus. Het project leeft enorm bij de buurtbewoners en er werd dan ook samen nagedacht over een geschikte naam van dit bijzondere project. Uiteindelijk werd de passende naam Lendrik gekozen, een verwijzing naar Sint-Lendrik die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de gemeente.   

Het huis moest boven alles multifunctioneel zijn want het wordt de nieuwe thuis voor het gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard, de Nederlandstalige bibliotheek en ADO Icarus. Handig voor de inwoners die al die verschillende voorzieningen nu op één adres vinden. Senioren, cultuurliefhebbers en buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten in de theaterzaal, de bibliotheek, de leeszaal, het sociaal restaurant en de gemeenschappelijke tuinen en terrassen.

Traditioneel vind je deze functies rond een dorpsplein maar dankzij het creatieve ontwerp van de architecten werden de noden van de drie partners in een compacte oplossing gegoten. De verschillende volumes passen vernuftig in elkaar en het is de foyer die door de ligging in het gebouw de rol van centraal plein overneemt. Ook in de façade werden zowel de diversiteit als de samenhorigheid verwerkt door te spelen met volumes en ritme. De voorgevel valt erg op in het straatbeeld terwijl de gevel die uitkijkt over de tuinen van de buren meer bescheiden werd gehouden.

Lees hier het artikel over de eerstesteenlegging.