Administratief centrum Leopoldsburg - Leopoldsburg
Bouwheer: 
Gemeente Leopoldsburg
Architect: 
UAU collectiv
Aannemer: 
Van Roey
Groepsbedrijven: 
Van Roey
Oplevering: 
2018
Ligging: 
Leopoldsburg
Sector: 
Kantoor
Lokale besturen

Een gloednieuw administratief centrum

Leopoldsburg

Eén van de hoekstenen van het toekomstproject van het gemeentebestuur van Leopoldsburg is een verregaande samenvoeging van de gemeente en het OCMW. Ze hebben gekozen voor een gezamenlijke huisvesting voor de diensten. De klant en burger, zou zich in het ideale geval, ongeacht zijn of haar vraag, maar naar één centrale locatie moeten begeven.

Dit nieuwe gemeentehuis werd deels gefinancierd met de opbrengst van de verkoop van een aantal oude gebouwen.

Het project werd in de markt gezet als een onderhandelingsprocedure voor een design-and-build-opdracht voor een grondige renovatie van het huidige gemeentehuis met een groot gedeelte nieuwbouw. Binnen deze opdracht moesten het oude gedeelte en de volledige gevel van het huidige gemeentehuis behouden blijven.

Het opvallendste aan het concept is de grote, monumentale inkomhal. Het oude gedeelte van het gemeentehuis werd hiervoor binnenin volledig aangewend. Achter het oude gedeelte kwam een nieuwe constructie met veel glas, zodat het oude gedeelte erin weerspiegeld wordt. De zijvleugels van het oude gebouw werden wel mee in het kantoorgedeelte opgenomen. 

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor het gebouw was dat het milieuvriendelijk en duurzaam zou zijn. Daarvoor heeft men gebruik gemaakt van de BREEAM-richtlijnen die onder meer rekening houden met energieverbruik, waterverbruik, transport, afval, landgebruik en vervuiling, maar ook met gezondheid en welzijn van de werknemers in het gebouw. Het gebouw beoogt volgens deze richtlijnen het BREEAM-certificaat Excellent, wat op dit moment nog heel uitzonderlijk is voor openbare gebouwen.

Het gebouw is een energiezuinig BEN-gebouw en wordt verwarmd met de nieuwste verwarmingstechnieken (o.a. een goede isolatie, CO2-gestuurde ventilatie, warmtepompsysteem met ijsbuffer) zonder in te boeten aan comfort.

De materiaalbesparingen werden gerealiseerd door het hergebruiken van PV-panelen, het gebruik van hernieuwbare materialen en bio-based materialen. In het glas werd tot 30% gerecycleerd glas (cullet) toegepast. We gebruikten minimaal 25% gerecycled toeslagmateriaal in de constructies.

Bekijk hier het filmpje over de symbolische eerstesteenlegging en klik hier voor een artikel over het project.