0

ACV Gent

Terug naar projecten
ACV-CSC-METEA
evr-architecten
ABM
Kantoor
2023
Gent

Totaalrenovatie met houtmasief

Het herontwikkelingsproject van de oude campus van ACV-CSC-METEA in Gent, een samenwerking tussen evr-architecten en Algemene Bouw Maes, is een buitengewone prestatie in termen van renovatie en modernisering. De keuze voor houtmassiefbouw is daarvan een mooi exponent. Met de regie over de sloop-, renovatie- en nieuwbouwactiviteiten stond Algemene Bouw Maes aan het roer van deze indrukwekkende, duurzame transformatie.

0
ACV Gent 1

Houtmassief: duurzaam en esthetisch

Een opmerkelijke keuze in dit project was de inzet op houtmassiefbouw voor het nieuwe hoofdvolume, wat niet alleen esthetische voordelen bood, maar ook aanzienlijke ecologische voordelen met zich meebracht. Houtmassiefbouw staat bekend om zijn minimale ecologische impact, aangezien hout een hernieuwbare en koolstofvriendelijk bouwmateriaal is. Door te kiezen voor houtmassiefbouw kon de CO2-voetafdruk van het gebouw aanzienlijk worden verlaagd, wat in lijn is met de duurzaamheidsdoelstellingen van het project. Bovendien draagt het gebruik van hout bij aan een gezond binnenklimaat en creëert het een warme en uitnodigende sfeer voor de gebruikers van het gebouw.

ACV Gent 2

Naast de ecologische voordelen biedt houtmassiefbouw ook andere voordelen, zoals een snellere bouwtijd en een verbeterde energie-efficiëntie. De combinatie van slanke massieve houten vloerplaten en balken maakte het mogelijk om de technieken, zoals verlichting en klimaatplafond, naadloos in te werken in het plafondgrid. Dit resulteerde in een evenwichtig en warm interieur met zichtbaar structureel hout, wat bijdraagt aan de esthetiek en het comfort van het gebouw.

ACV Gent 3

Combinatie nieuwbouw-totaalrenovatie

Het project behield zoveel mogelijk van de bestaande infrastructuur. De oude archiefkelder werd bijvoorbeeld een fietsenstalling met toegang aan de straatzijde. De drie achterbouwvolumes werden gerenoveerd volgens de BEN-principes. De robuuste hoofdvolumes voldeden helaas niet meer aan de hedendaagse comforteisen. Ze werden vervangen door de nieuwbouw in houtmassiefbouw. Deze keuze verlaagt de CO2-voetafdruk aanzienlijk.

ACV Gent 4

De opengewerkte achterbouwvolumes werden op een heldere manier verbonden met de nieuwbouw. Het gebouw aan de Koning Albertlaan werd losgekoppeld en twee open, groene tuinen werden aangelegd in het binnengebied. Deze sluiten naadloos aan op de cafetaria en vergaderruimtes. Kortom: Dit project is een totaalbeleving.

ACV Gent 5

Circulair en sociaal geëngageerd

Een opmerkelijk aspect was ook de nauwe samenwerking met Labeur vzw, een maatwerkbedrijf dat zich richt op sociale inclusie en arbeidsintegratie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met hen werd een uitgebreide inventaris opgemaakt van de bestaande infrastructuur, waarbij speciale aandacht werd besteed aan het identificeren van materialen en elementen die hergebruikt konden worden. Door deze inventarisatie kregen verschillende elementen, zoals bestaande kastdeuren, keukentoestellen en akoestische schuifwanden een tweede leven in het nieuwe gebouw. Dit niet alleen vanuit een ecologisch perspectief, maar ook vanuit een sociaal en inclusief oogpunt, waarbij waardevolle arbeidskansen werden gecreëerd voor mensen die anders mogelijk moeite hadden om werk te vinden. Een mooie illustratie van de grote toewijding van Algemene Bouw Maes aan duurzaamheid, inclusie en circulaire bouwpraktijken.

ACV Gent 7

Transparant in visie én esthetiek

Het nieuwe hoofdvolume werd voorzien van een glazen sokkel en een brede onderdoorgang, waardoor een sterke verbinding ontstond tussen het binnengebied en de straat. Het volledige gelijkvloers werd ingenomen door de cafetaria met informele werk- en ontmoetingsplekken, terwijl de bovenliggende verdiepingen leslokalen, kantoren en vergaderruimtes omvatten voor het ACV-CSC-Metea. Dit draagt bij tot de uitnodigende, transparante en fraaie uitstraling van dit gebouw. Door te werken met Algemene Bouw Maes, hoefde de architect zich alvast niet in te houden… en dat loont.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.